Kako je izgledao put “motorizovanih turista” kroz Jugoslaviju: Od Slovenije do Makedonije

Screenshot/YouTube

Na Instagram stranici Jugonostalgija podijeljen je isječak dokumentarca “Magistalom kroz Jugoslaviju” koji podsjeća na to kako je izgledao put “motorizovanih turista” počev sa sjevera na jug zemlje.

“Ovo je radio Jugoslavija, a današnja emisija je posvećena motorizovanim turistima koji su na proputovanju kroz Jugoslaviju”, ovim riječima naratora započinje dokumentarac “Magistralom kroz Jugoslaviju”.

U filmu je prikazana tura magistralnim autoputem kroz kontinentalni dio Jugoslavije koja započinje posjetom Sloveniji.

“Ako se u Jugoslaviju dolazi iz Italije ili Austrije – put ka jugu Evrope vodi kroz najsjeverniju jugoslovensku republiku – Sloveniju. Na relativno malom prostoru ove republike priroda je pokazala svu svoju darežljivost – od visokih sunčanih Alpa, preko bistrih rijeka i zelenih dolina do plavog Jadranskog mora”, navodi narator.

Predstavljen je put od Bleda do Ljubljane, a nakon Slovenije na red je došla i Hrvatska.

“Čak i oni koji žure treba da otkriju nepomućenu romantiku vinogradarskih brežuljaka hrvatskog zagorja”, navodi narator koji prati put do Zagreba, a potom do Karlovca i Plitvica.

Nakon Hrvatske na red je došla i Bosna i Hercegovina te narator govori: “Dalje prema jugoistoku zemlje magistrala jednim dijelom prolazi kroz BiH, ova republika se nalazi u srcu Jugoslavije na mjestu gdje su se vijekovima spajali istok i zapad”.

Prikazani su Sarajevo i Mostar, a kaže se da su na mjestima gdje su nekad bila odmorišta karavani nikli moderni gradovi u kojima odsjedaju neki novi karavani – karavani turista.

Nakon BiH “motorizovani turisti” u dokumentarcu nastavljaju put kroz Srbiju gdje su predstavljeni Novi Sad i Beograd, a o glavnom gradu se kaže da je “nekad samo utvrđenje na ušću Save u Dunav, danas velika metropola”.

“Beograd je značajan industrijski grad, jak univerzitetski centar, a iznad svega grad gostoljubivosti. Svako, pa i oni najizbirljiviji, naći će dio Beograda za sebe”, poručuje se.

Iz Beograda putovanje magistralom vodi ka Nišu, a potom i ka Makedoniji za koju se u dokumentarcu navodi da je kolijevka prastare civilizacije.

Dokumentarac donosi i informacije o načinu plaćanja, odmorištima, ponudama u različitim gradovima te brojne druge upute za “motorizovane turiste”.

Izvor: Klix