Kako da smanjite pretjerano znojenje po visokim temperaturama?

Foto: Canva

Znojenje je normalna pojava, ali ako se prekomjerno znojite to može da bude veoma neprijatno.

Znojenje hladi tijelo, a znoj tijelo luči preko žlijezda koje prekrivaju kožu. Znoj se uglavnom sastoji od vode, ali sadrži i soli, šećer i neke hemikalije. Kada se znojimo, tjelesna temperatura opada. Kada vježbate, sasvim je normalno da se mnogo znojite, ali ponekad, prekomerno znojenje može doći nenajavljeno i da bude prilično neprijatno, ali na sreću postoje načini da se to spriječi.

Evo šta možete da uradite da biste imali bolju kontrolu nad znojenjem.

1. Koristite antiperspirant

To je supstanca koja će blokirati rad žlijezda, a može da sadrži metale poput cinka i aluminijuma koji blokiraju lučenje znoja kroz pore. Razlikuje se od dezodoransa koji samo pokriva miris znoja. Iako se najčešće koriste ispod pazuha, možete ih koristiti i na rukama, stopalima i licu ako imate hiperhidrozu, stanje koje izaziva prekomerno znojenje.

Iako ne ostavljaju ozbiljne zdravstvene posljedice, ponekad mogu iritirati kožu i izazvati pojavu osipa ili bubuljica.

Dostupni su u većini apoteka i lako se kombinuju sa dezodoransom. Iako se često prodaju pod nazivom dezodorans, na deklaraciji proizvoda ćete naći reč antiperspirant. Neki jači oblici proizvoda dostupni su na recept, dodaje Tsippora Shainhouse, dermatolog.

2. Savjeti kako sprečiti znojenje

Dakle, ako vas muči znojenje, razmotrite ove korake:

Antiperspiranti se moraju nanijeti na kožu prije početka znojenja da bi bili efikasni. Takođe je važno da koža bude suva kako bi minerali iz proizvoda blokirali znoj.

Razmislite o brijanju: brijanje pazuha može samo povećati zaštitni efekat i smanjiti neprijatan miris.

Ograničite unos začinjene, slane i masne hrane. Ono što jedete sigurno će uticati na to koliko se znojite. Evo namirnica koje treba izbjegavati:

Začinjena hrana, kao što je ljuta paprika: Kako tijelo prerađuje začinjenu hranu ili piće, može ubrzati otkucaje srca, što će podići tjelesnu temperaturu i izazvati znojenje.

Masna, prerađena hrana: Tijelo mora da radi malo više da bi preradilo masnu hranu, što može povećati tjelesnu temperaturu.

Slana hrana: Ako promijenite ishranu i smanjite unos slane hrane, vaše tijelo će bolje regulisati temperaturu i manje ćete se znojiti. Srećom, to je godišnje doba koje nudi pregršt zdravih namirnica poput voća i povrća, koje sadrže mnogo vode i mogu da rashlade telo.

3. Pijte puno tečnosti

Tečnost će ohladiti tijelo i sprečiti prekomjerno znojenje, napominje Šejnhaus. Preporuke za dnevnu potrebu za tečnošću (uključujući vodu kao i druge tečnosti koje se unose hranom i drugim pićima) su 3,0 litre za muškarce i 2,2 litre za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura vazduha, u vlažnoj i toploj klimi potrebno je unositi dodatne količine vode. Potrebno je povećati unos vode tokom trudnoće i dojenja i kod određenih zdravstvenih stanja (povišena telesna temperatura, dijareja, povraćanje).

Započnite dan jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte tokom dana. Čaša mlake vode ujutru podstiče varenje i pomaže pri jutarnjem pražnjenju crijeva.

Popijte vodu pre nego što ožednete. Pijte što češće čak i kada niste žedni, jer mehanizam žeđi ne može tačno da ukaže kada je vrijeme za vodu i tako spriječi dehidraciju.

Prava istina je sljedeća: kada osjetite žeđ, već ste blago dehidrirani.

Izbjegavajte kofein i alkohol jer oni mogu samo da podignu tjelesnu temperaturu i izazovu znojenje.

4. Nosite odjeću koja diše

Da biste izbjegli znojenje, morate paziti šta nosite. Tkanine koje propuštaju vazduh, kao što je pamuk, su najbolje. Izbjjegavajte sintetička vlakna, a svila takođe može izazvati prekomerno znojenje. Boja vaše odjeće takođe može da napravi razliku, zato nemojte da nosite tamne košulje, piše Ordinacija.hr.

Izvor:RTCG