Jovanka Orleanka: Djevojčica iz siromašne porodice koja je povela francusku vojsku

Foto: Pixabay/WolfBlur

Jovanka Orleanka rođena je 6. januara 1412. godine. Kao tinejdžerka počela je da dobija vizije koje su je odvele pred francuskog kralja Šarla VII i povela njegove trupe u rat. Priča o ovoj tinejdžerki i danas inspiriše.

Godinama prije pojavljivanja Jovanke Orleanke, ćerke iz seoske porodice, Francuskom se širila legenda o dejvojci, „djevici“ (franc. „La Pucelle“), koja će se u odlučujućem trenutku pojaviti i odbraniti francusku nezavisnost.

Stoga, kada se pročulo za djevojku koja se uputila u opkoljeni grad, Orlean, tada u beznadežnoj situaciji, raspoloženje  među vojnicima se znatno popravilo i ona je dočekana kao spasiteljka.

Orlean je bio ključna strateška tačka u Stogodišnjem ratu, bio je stav obje zaraćene strane.

Grad je mjesecima bio pod opsadom i ukoliko bi bio okupiran, to bi označilo konačnu potvrdu engleske pobjede i pad Francuske u vazalski položaj pod engleskim kraljem.

U tim trenucima pred vratima grada, pojavljuje se obećanja djevojčica, eksplozivnog karaktera i snažne volje.

Ona se kroz neprijateljske snage provukla obučena kao muški vojnik, što će joj kasnije biti i jedna od optužbi na sudu.

Bez obzira što od mnogih nije bila ozbiljno shvaćena, od onoga što je u svojim vizijama vidjela nije odustajala.

Njeni potezi bili su ismijani od strane engleskih snaga, a prenosioci njenih poruka dobijali prijetnje smrću pod glasom da su „veštičje sluge“.

Odmah po njenom dolasku, Francuzi uspjevaju da oslobode jedan od prolaza do grada i izbore se za prvu pobjedu od početka opsade.

Jovanka Orleanka odmah predvodi još jedan napad vođena prethodnom pobjedom, bez dogovora sa komandantima, koji su bili odsutni u tom momentu.

Ovakav neplanirani napad se zamalo završio velikim porazom taman kad su Francuzi osigurali jednu pobjedu i Jovanka Orleanka se našla u povlačenju sa svojim vojnicima.

Kada su Englezi vidjeli „vješticu“ kako bježi, pomislili su da je čar slomljena i krenuli u potjeru za njom.

Ona se tada, po popularnoj priči okrenula uz riječi „U ime Božje!“, što je prema navodima bilo dovoljno da se engleske trupe okrenu i prekinu potjeru.

Ona odmah, prema instrukcijama, započinje novi napad i Francuzi dolaze do još jedne pobjede, a ravnoteža snaga se mijenja.

I kada je bila ranjena, protivno savjetima odlazila je u borbu na opštu radost naroda Orleana.

Nakon oslobođenja grada, odmah je predložila nastavak operacija do oslobođenja cijelog regiona oko rijeke Loare, a talas dobrovoljaca i ratne opreme pristigao je u grad željan da se bori pod njenom zastavom.

Ona je kasnije zarobljena od strane francuskih snaga u savezu sa engleskom krunom, osuđena na smrt i spaljena na lomači 1431. godine u Ruanu, u svojoj devetnaestoj godini.

Dok je čekala suđenje više puta je uspjevala da pobjegne iz tamnice, jednom skočivši iz kule sa visine od više od dvadeset metara.

U zatvoru je nosila mušku odeću jer su joj pantalone opasane kaišem davale veću sigurnost od mogućih nasrtaja stražara, uprkos tome što je to bilo protivzakonisto i jedna od stvari za koje je bila optužena.

Francuske snage su više puta pokušavale da je preotmu, a kada to nije uspjelo počeli su sa prijetnjama odmazdom nad zarobljenim ženama ukoliko ubiju Jovanku Orleanku.

Uprkos tome, politički motivisano suđenje je održano, a ona osuđena.

Foto: Pixabay/JACLOU-DL

Katolička crkva, čijom odlukom je živa spaljena na lomači pred hiljadama okupljenih ljudi u Ruanu, je kasnije istražila njeno suđenje i optužbe koje su joj nametnute i odbacila odluku suda i proglasila je nevažećom.

Napoleon Bonaparta je 1803. godine proglasio nacionalnim simbolom Francuske, a kasnije je proglašena i sveticom.

Njen lik i djelo vjekovima su bili inspiracija piscima, slikarima, redateljima i umjetnicima svih vrsta formirajući kulurni lik francuske heorine.

Danas ne postoji jedna Jovanka Orleanka, nepismena djevojčica iz siromašne porodice koja je postala nacionalni simbol svoje zemlje, danas je ona osim toga simbol katoličke crkve i inspiracija borcima i borkinjama za prava žena širom svijeta, koji slave njenu neustrašivost i androgeni izgled.

Ona je tada pokazala da moć i snagu može imati i žena.

Izvor: Danas.rs