Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta

Januar će u Crnogorskom narodnom pozorištu obilježiti premijera predstave “Ja sam ona koja nisam”, koju po tekstu Mata Matišića režira Vito Taufer, uz gostovanja Kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Nikšićkog pozorišta. Publiku na Velikoj i Sceni Studio očekuju predstave s redovnog repertoara, premijera u okviru filmskog programa, dok će nacionalni teatar gostovati u Nikšiću i Tivtu. U okviru saradnje FDU Cetinje, Korifej teatra Kolašin i CNP, u nacionalnom teatru će gostovati priznati evropski umjetnik Jan Fabre, povodom promocije njegove knjige “From Act to Acting”.

Predstava “Ja sam ona koja nisam” premijerno će biti izvedena 29. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj, u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini i trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško. Dramaturg predstave je Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zadužena Julija Milačić Petrović Njegoš, a za muziku Mate Matišić, dok je izvršna prodentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače: Anđela Marunović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević, Davor Dragojević, Varja Đukić, Izudin Bajrović, Aleksandar Gavranić, Jovana Brnović, Mina Mićović, kao i studentkinje FDU Cetinje Radmila Škuletić, Andrea Drašković i Kristina Mrkić.

“671-Lov”, najnovija predstava Crnogorskog narodnog pozorišta, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder biće izvedena 9. januara u 20 sati na Sceni Studio. Publiku na Velikoj sceni očekuju i dvije predstave rediteljke Ane Đorđević i to “Brod” 12. januara, a potom i “Bladi Mun” 17. januara.

Na liniji daljeg unapređenja regionalne saradnje, Crnogorsko narodno pozorište sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika s predstavom “Kraljice”, za koju su, prema Šekspirovim dramama, tekst pisali Tibor Hrs Pandur i Livija Pandur, u adaptaciji i režiji Livije Pandur. Predstava će biti odigrana 10. januara na našoj Velikoj sceni u 20 sati.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” Cetinje gostuje u CNP-u 11. januara s predstavom “Bog masakra”, prema Jasmini Rezi, u režiji Siniše Evtimova. Izvođenje je u 20 sati na Sceni Studio.

Nacionalni teatar 17. januara gostuje u Nikšićkom pozorištu s predstavom “Bladi Mun” prema tekstu i u režiji Ane Đorđević. Dan kasnije, odnosno 18. januara, nikšićki teatar gostuje u CNP-u s predstavom “Pluća” Dankana Mekmilana, u režiji Andreja Nosova, iz njihove najnovije produkcije, koja će biti izvedena na Sceni Studio u 20 sati.

Crnogorsko narodno pozorište gostovaće i u Tivtu i to 31. januara u Centru za kulturu s predstavom “Mali bračni zločini”, Erika Emanuela Šmita, čiji su autori glumci Marija Đurić i Pavle Bogojević.

Promocija knjige “From Act To Acting” biće održana u četvrtak, 18. januara u Press Sali CNP-a u 11 sati. Tim povodom, u nacionalnom teatru gostovaće autor knjige, odnosno jedan od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca današnjice Jan Fabre. Navedena aktivnost realizuje se u saradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti Cetinje i Korifej teatrom iz Kolašina.

U Crnogorskom narodnom pozorištu tokom januara biće održan i filmski program. Dugometražni igrani film “Ispod mosta među stijenama”, u režiji Pavla Simonovića, publika će moći da pogleda na Sceni Studio 15. januara u 20 sati.

Premijera filma “Šagargur”, autorke Nataše Nelević, u produkciji Live Production zakazana je za 31. januar na Velikoj sceni s početkom u 20 sati.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Crnogorsko narodno pozorište zadržava pravo izmjene repertoara.