Italija želi da zabrani vještačko meso

Italijanska vlada je u utorak uveče utvrdila predlog zakona o zabrani proizvodnje i prodaje sintetičke hrane, uključujući vještačko meso.

Taj propis je „zasnovan na principu predostrožnosti“, izjavio je ministar zdravlja Oracio Škilači na kraju sjednice Savjeta ministara koji je dao zeleno svijetlo predlogu zakona.

Prema njegovim riječima, „nema naučnih dokaza“ koji isključuju „moguće štetne efekte povezane sa konzumiranjem sintetičke hrane“.

Prema odredbama predloga zakona, kršenje te zabrane, koja se posebno odnosi na sintetičko meso proizvedeno u laboratoriji od životinjskih matičnih ćelija, podleglo bi sankcijama, uključujući novčane kazne od 10.000 do 60.000 eura.

Koldireti (Coldiretti), glavna profesionalna organizacija koja predstavlja poljoprivredni sektor u Italiji, organizovala je danas skup u blizini sjedišta Vlade u centru Rima kako bi rekla „Ne sintetičkoj hrani!“.

„Italija, koja je evropski lider po kvalitetu i bezbjednosti hrane, ima dužnost da bude na čelu odbrane građana i preduzeća“, rekao je predsjednik te organizacije Etore Prandini.

Da bi stupio na snagu, predlog zakona mora da usvoji Parlament u roku od dva mjeseca, uz mogućnost izmjene tokom rasprave.

Evropska unija još nije odobrila sintetičke vrste hrane. Računa se da će vjerovatno biti potrebno da se sačeka 2025. godina dok se takva hrana ne pojavi na policama.