Ispitivanje: Probiotici mogu da pojačaju efekat antidepresiva

Foto:Shutterstock

Ljudi koji uzimaju lijekove za depresiju mogu da imaju veće olakšanje ako uzimaju i probiotski dodatak, ukazuje malo ispitivanje.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se uzimaju za poboljšanje ili obnavljanje populacije korisnih mikroba u crijevima, takođe poznatih kao mikrobiom crijeva.

Pored drugih uticaja na zdravlje, stanje mikrobioma crijeva je povezano sa hemijom mozga i raspoloženjem.

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu nasumično su odabrali 49 pacijenata sa velikim depresivnim poremećajem koji nisu uklonjeni samo antidepresivima, da uzimaju komercijalno dostupnu probiotičku kapsulu četiri puta dnevno ili placebo.

Svi pacijenti u osmonedeljnoj studiji nastavili su da uzimaju propisane antidepresive.

Kapsula, Bio-Kult Advanced sadržala je 14 probiotičkih sojeva koji su pokazali antidepresivne efekte u prethodnim studijama, prema izvještaju objavljenom u JAMA Psychiatry.

Obje grupe su u početku pokazale poboljšanje. Ali počevši od četvrte nedelje, došlo je do većeg poboljšanja u grupi koja je koristila probiotike, kao što je dokumentovano na uobičajeno korišćenim skalama za depresiju i anksioznost, rekli su istraživači, prenosi Rojters.

– Nikakav ili  djelimični odgovor na antidepresive je ogroman problem i ova studija je važan prvi korak u istraživanju terapeutskog potencijala probiotika kod lečenja depresije – rekao je viši istraživač dr Džejms Stoun, sa Medicinske škole u Brajtonu i Saseksu, navodi se u saopštenju.

Izvor:DAN