Dvadeset je godina od kako se obilježava Međunarodni dan humanosti

Svijetu nikad nije više bila potrebna humanost nego danas. Nakon  globalne epidemije zatekla nas je ekonomska kriza,  kao posledica rata u Ukrajini.

U vremenu krize najviše stradaju oni koji imaju najmanje. Oni ostaju sami, izolovani i bez podrške, ukoliko država u kojoj žive, sistemski ne reaguje.

Moramo biti realni i reći da nekih vidljivih i konkretnih mjera podrške, novih servisa, kao posledice  vremena u kojem živimo, nemamo. 

Cijene hrane su visoke. Cijena goriva koja raste izaziva i skokove svih ostalih cijena. Stanarine su dostigle visine evropskih metropola.

Kako egzistira siromašni čovjek koji ne zna da grabi i da se “ snalazi”, većina, ne zna. Možda običan čovjek i ne mora ali država mora da drži fokus interesovanja na one koji ne mogu sebi da pomognu a nemaju ni prostora ni vremena da se bore za svoja  prava jer se bore za svoj život.

Socijalna pomoć mora biti iznad granice siromaštva.Moramo uvesti socijalnu penziju kao mjeru dostojanstva starih ljudi  koji žive bez prihoda a napunili  su 67 godina života. Socijalni stanovi moraju biti prioritet nove Vlade a početni kapital se može dobiti naplatom svih povoljnih kredita i stanova kao i prodajom luksuznih automobila koji su kupljeni iz budžeta.

Radikalne mjere štednje na svim nivoima je ono što odgovorna  socijalna politika mora da sprovede, više  nadoknada i  varijabila uz platu nije odraz racuonalnosti i posvećenosti. Službene kartice bez limita,desetine savjetnika i konsultanata pokazuju ili neznanja onih koji zauzimaju istaknute pozicije u državi i društvu ili nemanja odgovornosti..

Banka hrane se snazno zalaze za radikalne promjene sistema socijalne zastite, ali bez snazne političke volje u Parlamentu i Vladi, tesko  se može  promjenititi..

Ne bježimo  od humanosti. Istina je da u vremenu u kojem živimo ljude nije preterano briga za svijet  oko njih.  Banka hrane poručuje da ne dopustimo  sebi da budemo  osoba koja je slijepa  na tuđe probleme.Veliki smo ne onoliko koliko imamo nego koliko drugima damo. 

Međunarodni dan humanosti obilježava se 19. avgusta od  kada je 2003. godine izveden bombaški napad na sjedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, pri čemu su poginula 22 humanitarna radnika.

Autor: Marina Medojević, predsjednica Fondacije i Volonterski tim Banke hrane Crne Gor