Danas počinje upis u prvi razred osnovne škole

Upis u prvi razred osnovne škole za djecu koja u ovoj kalendarskpoj godini pune šest godina počinje danas, a roditelji ih mogu prijaviti elektronski, posredstvom portala www.upisi.edu.me.

Oni koji nijesu u mogućnosti da to učine na ovaj način, mogu se prijaviti i u školi koju će njihovo dijete od septembra pohađati. Nakon toga, kao i prethodno odrađenog sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, škola zakazuje intervju sa pedagogom ili psihologom, takozvano testiranje.

Iz Ministarstva su nedavno podsjetili da je, odredbama člana 33 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, utvrđeno da se upis djece u osnovnu školu sprovodi, po pravilu, tokom aprila mjeseca.

“Saglasno odredbama člana 34 navedenog Zakona, djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu, na predlog Komisije ili roditelja”, navode iz Ministarstva.

Uputstvo za elektronski upis u prvi razred možete pogledati na linku:

https://www.skolskiportal.edu.me/Docs/MEIS%20aplikacija/Uputstvo%20za%20elektronski%20upis%20djece%20u%20prvi%20razred%20osnovne%20%C5%A1kole%20-%20MEIS.pdf

Izvor: roditelji.me