Da li ste znali da na svijetu postoji jedno mjesto gdje se proizvodi ljubičasti med?

Foto:Shutterstock

U Sjevernoj Karolini pojavila se jedna neobična pojava, pčele su počele proizvoditi ljubičasti med.

Ova vrsta meda je veoma upečatljiva, a mnogi bi rekli i da se ne radi o medu nego o nekom slatkom voćnom namazu, ali to nije tačno.

Iako zvuči kao neka legenda, ova vrsta meda zaista postoji u Sjevernoj Karolini, a mnogi koji su ga probali tvrde da je slađi od običnog meda i da ima ćak suptilne voćne note.

Iako postoji mnogo teorija o ovoj neobičnoj pojavi, a jedna od njih se odnosi i na geografsku lokaciju još uvijek ni jedna nije naučno dokazana.

Dok mnogi misli da se boja dobija na osnovu određenog cvijeta, neki su ipak ubjeđeni da sve zavisi od načina na koji pčele prave med.

Prema tvrdnjama profesora Džona Ambrosea sa Državnog univerziteta Sjeverne Karoline, ljubičasti med bi mogao biti rezultat hemijske reakcije između kiseline u želucu pčela i aluminijuma. Očigledno, cvijeće u Severnoj Karolini sadrži više aluminijuma nego bilo gdje drugo, što bi objasnilo zašto se ovaj med proizvodi samo na ovom području.

Ljubičasti med je vrlo rijetka poslastica koja je inače mnogo skuplja za razliku od običnog meda. Potražnja ove neobične poslastice porasla je nakon medijske pažnje koju je dobila u posljednjih nekoliko mjeseci. Cijena kilograma ovog rijetkog meda je sada 35 dolara.

Izvor:DAN