Da li muzika može da pomogne životnoj sredini: Rosalia i Bjork izbacile zajedničku pjesmu kao aktivistički projekat

Nakon nedjelja odlaganja i pomjeranja datuma, Rosalia i Bjork konačno su objavile zajedničku pjesmu pod nazivom Oral. I dok ova numera u muzičkom smislu predstavlja jedinstven spoj žanrova i zvukova, zbog čega je treba poslušati, dvije umjetnice realizovale su ovaj projekat sa plemenitim ciljem – kako bi pomogle zaštiti životne sredine.

Na koji način planiraju to da postignu?

Oral je pjesma nastala da podigne svijest o nezakonitom i neregulisanom ribolovu koji se dešava na Islandu, odakle Bjork dolazi. Muzička umjetnica poznata je po svojim aktivističkim potezima, pa tako ni ovaj ne iznenađuje, iako je svakako “najradikalniji” do sada. Svi prihodi koje pjesma bude zaradila biće prosleđeni organizacijama, aktivističkim i ekspertskim grupama na Islandu koji se bore protiv industrijskog ribolova, a koji narušava biosferu ove regije, a time čitave planete.

A otkud Rosalia tu?

Kada su isprva objavile kolaboraciju, oduševljenje je bilo ogromno, ali niko nije bio iznenađen. Rosalia već godinama unazad navodi Bjork kao jednu od svojih muzičkih referenci, te neko ko joj služi kao izvor inspiracije u njenom stvaralačkom procesu. Bjork je, sa druge strane, na svoj način iskazala naklonost španskoj pjevačici, kada je tokom jednog od svojih DJ nastupa iskoristila zvuk pjesme Saoko zajedno sa svojim pjesmama. Pjesmu Oral je, kako navodi u Instagram objavi, napisala Bjork, a producirala je zajedno sa Rosaliom i Sega Bodegom.

Video spot koji se čekao

Datum izbacivanja pjesme pomjeran je zbog kašnjenja video spota, na kojem je radila konceptualna umjetnica Carlota Guerrero, a koji je u propusnosti kompjuterski generisan. Carlota je poznata po prepoznatljivom stilu i načinu predstavljanja žena u svojim radovima, a muzički video za pjesmu Oral primer je toga. Rosalia je prethodno već sarađivala sa svojom sunarodnicom, kako na projektima za album El Mal Querer, tako i na pojedinim vizualnim rešenjima za Motomami.

Izvor: Jurna.rs