Da li je konzumacija kukuruza poželjna u procesu mršavljenja?

Foto:PIXELS

Kukuruz je jedna od omiljenih ljetnjih namirnica, ali je ljudi izbjegavaju u procesu mršavljena zbog toga što je bogata ugljenim hidratima.Dodamo li kukuruz svakodnevnoj ishrani, on može imati brojne zdravstvene dobrobiti poput poboljšanja vida. Ima dobru nutritivnu vrijednost, a bogata je i vlaknima što je čini dobrim za gubitak kilograma.

Zbog velike količine vlakana, kukuruz se pokazao kao fantastična namirnica za pomoć pri mršavljenju. Sadržaj vlakana u kukuruzu pomaže u probavi što dodatno olakšava proces gubtka kilograma. Kukuruz je takođe vrlo bogat antioksidansima koji pomažu u poboljšanju metabolizma.

Kukuruz je prilično bogat mineralima i vitaminima. Odličan je izvor vitamina B1 – tiamina, ali i mnogih drugih vitamina i minerala, kao što su vitamin B5, folna kiselina, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.Jedna šolja koja iznosi otprilike 164 grama žutog kukuruza sadrži samo 177 kalorija i 41 gram ugljenih hidrata. Udio proteina je oko pet grama, a udio masti dva grama.Pored toga, kukuruz je bez glutena i siguran je za osobe koje imaju intoleranciju na gluten. Odličan je i kao probiotik jer sadrži mnogo dobrih bakterija koje pomažu radu crijeva i ubrzava metabolizam, a što na kraju pomaže i u gubitku kilograma, prenosi Klix.ba.Treba napomenuti da kod kuvanog kukuruza, razine ferulinske kiseline se povećavaju, pružajući brojne zdravstvene dobrobiti kao što su održavanje visoke razine holesterola, dijabetes i hipertenzija. Kukuruz takođe ima beta-karoten i karotenoide koji pomažu u sprečavanju mnogih oksidativnih reakcija i raka u naša tijela. Izvor:DAN