Christian Dior

Foto: The Conversation

Modni kreator koji je naglasak stavio na steznike kako bi bolje istakao žensku siluetu

Kristijan Dior, modna ikona svijeta nakon Drugog svetskog rata.

Rođen je 1905. godine u Grenvilu, gradiću na obali Normandije. Porijeklom je iz porodice koja je živjela udobnim buržoaskim životom podržanim od strane uspješne kompanije za đubrivo.

Njegovo porijeklo nije povezano sa modom s obzirom da je Kristijanov otac bio uspješan preduzetnik, što ga ni na koji način nije spriječilo da razvije interesovanje u ovoj oblasti.

Kao dečak, živjeo je u svom malom svijetu, zabavljen „bilo čim što je svetlucalo, razigrano, cvjetno ili neozbiljno“, pisao je mnogo godina kasnije, ali njegova najveća ljubav bila je prema cvijeću i biljkama.

Kristijanova porodica odselila se u Pariz dok je još bio mali. S početka, želio je da postane arhitekta zbog velikog interesovanja za umetnost, ali je po očevoj želji upisao “École des Sciences Politiques” – Fakultet političkih nauka.

Uprkos čežnjama svoga oca da postane diplomata, Kristijan je nakon diplomiranja na fakultetu 1925. godine otvorio malu umjetničku galeriju.

U tome mu je pomogao otac uz uslov da porodično ime ne stoji iznad vrata galerije, pa su tako bila izlagana djela nekih od najpoznatijih umjetnika tog vremena poput Pabla Pikasa, Žana Kokotoa i Maksa Džejkoba.

Tragedija koja ga je podstakla

Uspon brenda Dior počinje tek po zatvaranju prve galerije 1931. godine u kojoj je Kristijan prodavao djela poznatih umjetnika.

Ova godina za Kristijana je bila presudna po mnogo čemu, ali najviše po porodičnoj tragediji. Kompanija njegovog oca otišla je u kolaps, Kristijan je izgubio brata i zatvorio galeriju.

Utjehu je pronalazio u modnom kreiranju i skiciranju, i tako dobija posao kao ilustrator u magazinu Figaro Illustre. Kao ilustrator magazina radio je neko vrijeme, nakon čega je dobio posao asistenta kod pariskog dizajnera Roberta Pigea.

Po dolasku Drugog svjetskog rata Dior je morao da napravi pauzu sa svojim kreativnim radom i služi u francuskoj vojsci kao oficir.

Dior – brend prefinjenog luksuza

Po povratku iz vojske 1894. godine Dior počinje da radi za Lusijen Lelong, i od tog trenutka počinje oblikovanje Diora kao brenda.

Kristijan Dior uz pomoć tekstilnog magnata Marsela Bosaka 1946. godine osniva svoju modnu kuću u Parizu.

Momenat kada se Dior istakao kao modni kreator desio se u vrijeme debitovanja njegove prve kolekcije New Look 1947. godine. Do tog trenutka, u modi je preovladavala ratna estetika koja se zasnivala na praktičnom i jednobojnom stilu.

Dior je je naglasak stavio na bujnu žensku siluetu i steznike kako bi tu istu žensku siluetu bolje naglasio. Imao je osjećaj i potrebu za luksuzom, zbog čega je veliku pažnju posvećivao detaljima poput materijala, dizajna i veza.

Karakterisali su ga moderan i prefinjen pristup koji je od njega i napravio jedno od najpoznatijih imena svjetske mode.

Kristijan Dior – zavidna reputacija zahvaljujući slavnim klijentima

Kao i većinu dizajnera visoke mode, Diora je uzdigla uticajna klijentela koja je sa ponosom iznijela komade odjeće ovog brenda.

Oblačeći elitu koja je promovisala njegov dizajn i zagarantovala slavu brenda za sva vremena, Dior je stekao zavidnu reputaciju.

Za 10 godina brend se proširio na pet kontinenata, butici Diora mogli su se pronaći u 15 zemalja, a odeću koju je Kristijan Dior dizajnirao nosile su zvijezde Zlatnog doba Holivuda – Merlin Monro, Elizabet Tejlor i Rite Hejvort.

Promocija Diora od strane tadašnjih najvećih zvijezda pozicirala ga je na naslovnu stranu “Time” magazina, ubrzo nakon čega je veličanstveni dizajner doživio srčani udar u svojoj 52. godini života.

Diorovo modno carstvo, nakon smrti osnivača, spasao je Iv Sen Loran, dotadašnji Kristijanov asistent.

Izvor: danas.rs