Biste li nosili ovakve patike: Izgledaju napola uništeno

Foto: Nike.com

Modne kuće se iz kolekcije u kolekciju trude predstaviti inovativne komade odjeće koji će se istaknuti u masi brendova i sličnih proizvoda. Čini se da je Nike to pokušao predstavljanjem neobičnog para patika.

Naime, model ISPA MindBody privukao je pažnju na društvenim mrežama zbog svog “neobičnog” dizajna. Patike koje se navlače poput čarapa djeluju kao da su sastavljene iz više napola uništenih dijelova.

Zanimljivo je da se ove neobične patike na web stranici brenda prodaju za 164 funti ili 187€.

Iz Nikea ističu da je dizajn ovog para rezultat koncepta koji prepliće improvizaciju, čišćenje i zaštitu okoline.

Foto: Nike.com

Foto: Nike.com

“Vođen Nikeovom filozofijom kružnog dizajna, svaki par je konstruisan s međusobno povezanim komponentama i s namjerom da se koristi manje materijala. Ključna karakteristika ovog koncepta je dizajniranje imajući na umu kraj životnog vijeka proizvoda, što je rezultiralo cipelama koje se mogu lako rastaviti”, navodi se na stranici.

“Nije potrebno ljepilo – samo jedan sistem kablova koji sve to drži zajedno. Kada završite sa svojim cipelama, nema potrebe da ih rastavljate ili bacate. Jednostavno ih odnesite u Nike prodavnicu koja učestvuje i dobiće novi život kroz donaciju ili recikliranje”, dodaju.

Napominju da ovim modelom istražuju dizajnerska rješenja koja pomažu da svijet bude bolje mjesto.

Izvor: Klix