Američko istraživanje pokazalo da žene konzumiraju više alkohola od muškaraca

Foto:shutterstock

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama sada su po prvi put u istoriji nadmašile muškarce koji piju alkohol.

Američki doktor George Koob, direktor Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAAA), rekao je da je istraživanje iz 2021. godine pokazalo da je došlo do porasta u prekomjernom opijanu, a da se taj porast naručito očituje kod žena.

Nedavna istraživanja koja su pokazala da žene više konzumiraju alkohol u odnosu na muškarce, uočila da se ovaj trend najviše odnosio na studentice. Oko 11,8 posto žena mjesečno je prekomjerno pilo u odnosu na muškarce koji su mjesečno prekomjerno pili u 10,4 posto slučajeva.

Koob je iznio zabrinutost za Washington Examiner dok je govorio o negativnim utjecajima alkohola na zdravlje. Upozorio je ljude da paze na količinu alkohola kada piju, jer to nije dobro za njihov organizam.

Naveo je da se za žene smatra prekomjerno opijanje kada konzumiraju četiri ili više pića u istoj večeri. Za muškarce, to se pravilo odnosi na pet ili više pića. Također, žene su u većem riziku od zdravstvenih problema zbog alkohola u usporedbi s muškarcima. To je povezano s njihovom manjom težinom.

Studije pokazuju da su žene nakon što piju izložene većem riziku od srčanih bolesti, raka i drugih komplikacija vezanih uz alkohol nego muškarci. Njihova koncentracija alkohola u krvi također je viša nakon popijenog pića u odnosu na muškarce.

Izvor:Klik.ba