Alergija na sunce: Kako je prepoznati, a kako tretirati?

Većina nas jedva dočeka ljeto. Upravo je to razdoblje kad se mnogi upute na obalu i uživaju u suncu i moru. Ili možda ipak ne? Neke, naime, odmah prvi dan ljetovanja uhvati alergija na sunce praćena osipom iako su mu bili izloženi svega nekoliko minuta.

Uostalom, za dobijanje upečatljivog osipa ne morate ni ići na plažu jer se on zna javiti i dok u lepršavoj odjeći šetate po gradskom asfaltu. Što je koža izloženija suncu, to će i reakcija biti ozbiljnija.  

Simptomi alergije na sunce

Uprkos tomu što se alergija u doba visokog zračenja može javiti bilo kome, ona se najčešće razvija u srednjim tridesetima i kod osoba sa svijetlijim tenom. Razvije li vam se jedno ljeto, velike su šanse da je se nećete lako riješiti te je stoga treba razlikovati od ‘običnog’ crvenila i ljuštenja kože. 

Osim kožnih simptoma, nije rijetko da patimo od glavobolje, umora, mučnine te promjene u otkucaju srca i disanja.  

Čim primijetite karakterističan crveni osip, najbolje se kloniti sunca i simptomi alergije uglavnom će nestati nakon 24 sata – sve dok mu se ponovno ne izložite.

Iako ovu alergiju prvenstveno uzrokuje ultraljubičasto UVA, ali i UVB zračenje koje prodire u kožu i oštećuje stanice kože, imajte na umu da na nastanak osipa mogu uticati i neki sastojci iz kozmetičkih proizvoda, ali i lijekovi koji imaju fotosenzitivno djelovanje. Recimo neki antibiotici, hemoterapijska sredstva, lijekovi za snižavanje pritiska i drugi. 

Što učiniti? 

Prvo treba pokušati razjasniti uzrok jer on, kao što smo rekli, može dolaziti od nekih lijekova. Kad uklonite tu mogućnost, sjetite se pravila koja bi trebala važiti za sve – neovisno o alergiji. Ne izlažite se suncu od 10 do 17 sati, izbjegavajte tamnu odjeću, a zaštitni faktor koristite čak i ako ste obučeni.  

Ne zaboravite sunčane naočale, a osip tretirajte u mlakoj vodi u obliku prskanja ili hladnih obloga. U apoteci odmah potražite odgovarajuću kremu – zavisnosti o stanju kože. Radi li se o ozbiljnijoj reakciji, konsultuj te se s dermatologom koji će vam vjerojatno sugerisati kortikosteroide na recept. 

Kako alergijsku reakciju može izazvati i kozmetika s BHA i AHA kiselinama, u slučaju osipa prestanite koristiti eterična ulja, na primjer, lavande i citrusa, ali i hemijske pilinge

Saveznik u borbi protiv osipa mogao bi biti vitamin C i zeleni čaj. 

FOTO: UNSPLASH

Izvor: naturala.hr