Vinarija BUK nalazi se u Crmnici, bogatoj oblasti na međi južne i centralne regije. Bilo da krećete sa mora ili iz Podgorice, vinariju je lako naći a dio je brojnih tura koje vode turiste u neistražene i autentične krajeve Crne Gore. Pored obilaska i posjete vinogradu i vinopodrumu, u vinarijI Buk doživjećete neposredno i intimno iskustvo posjete porodici Rajković, slušati o porodičnoj tradiciji i nasljeđu i sve to uz tradicionalnu zakusku, selekciju sireva i tradicionalnih proizvoda jezerske regije i selekciju četiri vina proizvedenih u vinariji Buk.
U srcu Crmnice
Selo Bukovik pripada Crmnici, plodonosnom i bogatom kraju Crne Gore orjentisanim agro-turizmu i lijepoj i netaknutoj životnoj sredini. Ono što je specifičnost Bukovika leži i u imenu same vinarije a to je buk ili izvor koji se nalazi u. Voda sa ovog izvora, filtrirana kroz masivne paštrovačke gromade, čista je i osvježavajuća sa savršenom temperaturom od oko 15 stepeni. U srcu Bukovika je vinarija Buk koja pripada porodici Rajković. Dvije kuće, kaskade zasada jedrih loza, potpuno nov pogon vinopodruma i imanje koje gleda na Skadarsko jezero i obrise oštrih Prokletija u pozadini.
Porodično nasljeđe
Iako vinarija porodice Rajković zvanično postoji od 2010. godine, tradicija, nasljeđe i kraj koji je oblikovao generacije poznavaoca grožđa i vina, ima znatno duže trajanje. Nekako iz čaše progovore kilometri koje su preci prelazili tjerajući na magarcu domaće vino u mjehovima za čuvenu cetinjsku kafanu Crmnica (kod Ikane), godine iskustva, učenja i rada generacija porodice Rajković i svih 7500 čokota koji danas rastu na bukovičkom suncu. Iako se prije 2010. godine kada je zvanično počela sa radom vinarija BUK, ne može govoriti o ozbiljnoj proizvodnji i životu od vina, tri generacije zaslužne su za ideju i ljubav prema vinu i vinogradarstvu. Najzaslužniji je Đorđije (Đoko) Rajković koji je svom sinu, Milošu – vlasniku vinarije, ostavio dalje u nasledstvo porodičnu tradiciju.
Vranac
Vranac je autohtona sorta grožđa, smatra se najznačajnijom sortom grožđa u Crnoj Gori. Od ove sorte se proizvode suva vina jedinstvenog ukusa i karaktera. Zrna su velika i tamno obojena. Ukus vina je suptilan i pun, gubi oštrinu i razvija duži i uglađeni finiš. Vranac izuzetno dobro podnosi hrast i starenje u boci. Nakon godinu ili dvije starenja, purpurna boja se razvija u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju kompleksnije arome koje nagovještavaju cimet, čokoladu, sladić, cvijeće, tamno voće, biljke. Zahvaljujući svojoj harmoničnoj prirodi dojbro se kombinuje sa drugim sortama grožđa.
Vranac BUK je vrhunsko crveno vino proizvedeno od grožđa autohtone sorte Vranac, probirnom berbom iz porodičnih vinograda. Suvo vino, odležalo 12 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta. Karakterišu ga intenzivne arome crvenog šumskog voća, borovnice, kupine i šljiva, podržanih slatkim notama vanile i tamne čokolade. Proizvodnja je ograničena na 2200 flaša godišnje. Služiti na temperaturi od 18 do 20° C.
Hrana koja se slaže uz Vranac: dimljeno, konzervirano ili grilovano meso, salate, stari sirevi snažnih ukusa.
![](https://zenskiportal.me/wp-content/uploads/2025/02/vranac-buk-winery.png)
Chardonnay
Chardonnay je sorta bijelog grožđa koja je jedna od najtraženijih na svijetu. Bolje uspijeva na siromašnom zemljištu ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Vodi porijeklo iz Burgundije (Francuska) a danas je zastupljen u vinogradima širom svijeta. Ukus Chardonnay-a podsjeća na jabuku, dinju i ananas.
BUK Chardonnay (vrhunsko suvo bijelo vino) je proizveden od grožđa istoimene sorte sa porodičnih vinograda u ataru sela Bukovika na nadmorskoj visini od 680m. Vino je proizvedeno u kontrolisanim temperaturnim uslovima i odležalo u barik bačvama američkog hrasta, što mu daje specifičnost bukea. Proizvodnja je ograničena na 1500 flaša godišnje. Služiti na temperaturi od 8 do 10°C.
Hrana koja se slaže uz Chardonnay: Sve vrste ribe (osim one najmasnije), riblja variva, školjke, masni sirevi.
![](https://zenskiportal.me/wp-content/uploads/2025/02/buk-winery-chardonnay.png)
Marselan
Marselan je crvena sorta grožđa nastala ukrštanjem Cabernet Sauvignon i Grenache Noir. Prvi put je uzgojen 1961. godine u blizini francuskog grada Marseillan po kome je i dobio naziv. Grožđe marselan daje vino srednjeg tijela sa finim taninima, dobrom bojom i karakteristikama trešnje i ribizle. Marselan BUK je proizveden od vrhunskog vina istoimene sorte čiji su roditelji Cabernet Sauvignon i Grenache noir sa vinograda primorkog regiona na nadmorskoj visini 700m. Suvo vino odnjegovano u hrastovim bačvama najmanje 12 mjeseci, uz dodatak 10% vina Vranac, bogato plemenitim taninima, izraženim aromama maline, ribizle i kuvanog voća.
Hrana koja se slaže uz marselan: jagnjetina sa bijelim lukom i ruzmarinom, paprikaš od svinjetine i crnog pasulja, lagano začinjeni paprikaš sa povrćem i sočivom.
![](https://zenskiportal.me/wp-content/uploads/2025/02/buk-winery-marselan.png)
Rose
Proizvedeno od sorti grožđa Marselan, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franck. Vino jasno izraženih veoma prijatnih aroma zrelog crvenog voća, višnje i brusnice. Vino je proizvedeno primjenom savremenih tehnoloških postupaka. Proizvodnja je ograničena na 1300 flaša godišnje.
Služiti na temperaturi od 10 do 12°C.
![](https://zenskiportal.me/wp-content/uploads/2025/02/Roseflajer__1_-removebg-preview.png)
zenskiportal.me