Bila je NAJLEPŠA žena na svijetu

Bila je NAJLJEPŠA žena na svijetu i JUGOSLOVENSKA snaha, a zbog 60 godina MLAĐEG momka se sudila sa sinom: Život NAJFATALNIJE italijanske ljepotice i dalje intrigira javnost.
Luiđina Đina Lolobriđida rođena je 4. jula 1927., a prošle godine, 16. januara u 95. godini umrla je u svojoj kući u Italiji. Međutim, njeno ime će zauvijek biti spominjano kada se bude govorilo o najljepšim i fatalnim ženama, jer je Đina jedan period bila čak proglašena i za najljepšu ženu na svijetu i seks-simbol.

Đina Lolobriđida rođena je kao Luiđina i druga je od četiri ćerke proizvođača namještaja u gradiću Subjako, u rimskoj oblasti Lacio, u Italiji. Poslije ratnih prevrata, koje su Luiđinu zadesile u tinejdžerskom uzrastu, najraniju mladost provela je u prilično skromnim uslovima.

Milion za prvi honorar

Đina je uspjela da se izdigne iz situacije, te je počela da studira crtanje i vajanje. Tada ju je zapazio “lovac” na talente čuvenog italijanskog filmskog studija Ćinećita. Kada ju je ugledao, agent je odmah shvatio da je pronašao buduću zvijezdu.

“Odbila sam njegov poziv na audiciju, ali on je insistirao da dođem. Na razgovoru sa direktorima i producentima iz studija nisam željela da prihvatim ulogu, međutim, oni su ponovo insistirali da se predomislim. Zamolili su moju majku da me ubijedi rekavši joj da ću dobiti honorar od hiljadu lira. Ja sam im na to odgovorila da je moja cijena milion lira, misleći da će se nasmijati i konačno me pustiti da idem svojim putem, ali oni su pristali”, prisjetila se Đina svojevremeno.

Sukob sa Sofijom Loren

Đina je od samog početka imala ogromnu pažnju javnosti i upravo to je prouzrokovalo medijski konstruisani rivalitet sa drugom tadašnjom zvijezdom u usponu, takođe seks-simbolom Sofijom Loren.

“Cijeli taj sukob započeli su njeni agenti za štampu i to nije prestalo pedeset godina. Bilo je strašno dosadno, a čak i kad je promijenila te ljude koji su bili zaduženi za odnose s javnošću, koje ja nikad nisam imala, to se nastavilo. Nas dvije veoma se razlikujemo i drugačije smo gradile karijere. Ja sam željela da budem umjetnik više nego išta drugo, da imam karijeru na visokom nivou”, rekla je Đina tada.

Brak sa Slovencem
Ona se 1949. godine udala za slovenskog ljekara Milka Škofiča, s kojim je 1957. godine dobila sina Andreu Milka Škofiča Juniora. Njen suprug napustio je medicinu da bi se u potpunosti posvetio menadžerskom poslu u Đininoj karijeri. Zvanično su se razveli 1971, nakon 22 godine braka, ali njihov odnos otišao je u nepovrat mnogo ranije.

Dva puta je bila silovana
Đina je otkrila da je i ona bila žrtva seksualnog zlostavljanja, ali je rekla da treba pokazati “hrabrost” i to osuditi odmah, a ne nekoliko godina kasnije. “Čini mi se da su sada priče o tome kao način da se pravi reklama. Treba biti hrabar i to odmah reći i osuditi, čak ni ja nisam imala tu hrabrost. Ćutala sam i nisam ništa rekla”, rekla je.

Đina je rekla da je u dva navrata bila žrtva seksualnog zlostavljanja od jednog stranca i jednog Italijana. “Prvi put, bila sam nevina, nisam ništa znala o ljubavi. Dakle, bilo je ozbiljno, a osoba je bila veoma poznata. Imala sam 19 godina i išla sam u gimnaziju”, prisjetila se.

Ona je dodala da drugi put i ne želi uopšte da pominje osim da je bilo poslije njenog venčanja 1949. godine. “Seksualna zlostavljanja, još kad ih ima više, ostanu u nama i to obilježi naš dalji karakter. To je nešto o čemu se ne govori lako.”

Loš odnos sa sinom
Đina je ušla u sukob sa svojim sinom Milkom Škofičem, a sve zato što on optužuje Andreu Pijacolu, majčinog asistenta, da joj na prevaru otima bogatstvo. Štaviše, on je nedavno uspio da izdejstvuje sudsku presudu po kojoj glumica smije sopstveni novac da koristi samo na svakodnevne troškove dok se njegovi sporovi protiv Pijacole ne riješe.

Đina je prošle godine gostovala u jednoj emisiji na italijanskoj televiziji i priznala je da se osjeća poniženo.

“Ne zaslužujem ovo. Ništa loše nisam uradila, a moja porodica je na mene bijesna, ne žele da me ostave na miru. U ovim godinama bi trebalo da imam malo mira, ali ga još nemam. Imam pravo da živim i umrem u miru”, rekla je glumica. Pijacola je u njen život ušao prije više od deset godina, kada je postao njen vozač. Poslije toga je unaprijeđen i postao je “majstor za sve” u Đininom životu.

Milko Škofič tereti godinama Pijacolu za mnogo toga, a prvi sporovi su iz 2015. godine. Od tada ga je optuživao da je preuzeo upravljanje firmom koja brine o Lolobriđidinoj imovini, da je prodavao luksuzne nekretnine, da je kupio Ferari, da je podizao novac s njenih računa, kao i da je prodao 350 glumičinih umjetnina ukupne vrijednosti 334.000 dolara. Đinin sin je prije ovog posljednjeg slučaja podnio zahtjev italijanskom Vrhovnom sudu za blokadu imovine njegove majke kako ne bi dolazilo do daljeg rasipanja, a početkom oktobra je donijeta odluka u njegovu korist. Kako je navedeno, glumica ima “oslabljen osjećaj za stvarnost”, što znači da je podložna iskorišćavanju.

Zbog svega što joj se događalo, Đina je angažovala advokata Antonija Ingroiju. On je u intervjuu za italijanske medije optužio Škofiča da ga majka i njeno zdravlje interesuju samo zbog novca.

Na sahrani sin i unuk u prvom redu
Kada je Đina umrla prošle godine, na sahrani u Rimu bili su glumičin sin i unuk, Andrea Milko Škofič mlađi i Dimitri Škofič.

Tragedija je sve probleme stavila u drugi plan, a i ljubav majke i sina bila je jača od bilo kakvih neslaganja.

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia / Profimedia

Foto:AP gregorio borgia, AP LaPresse, Profimedia / Ringier

Izvor: Zena.rs