Žrtve predrasuda: Danas je Međunarodni dan crnih mačaka

Foto: Profimedia

Nepravedno optužene, crne mačke vjekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama svijeta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donijele sreću, novac, uspjeh, sigurnost.

Crne mačke su najveće žrtve predrasuda, iako je jedino po čemu se izdvajaju zapravo samo boja njihovog krzna.

Malo je poznato da se 17. avgusta proslavlja Međunarodni dan crnih mačaka. Ovaj dan ustanovljen je kako bi se odala počast ovim prelijepim mačkama o koje smo se kroz vjekove mnogo ogriješili zahvaljujući predrasudama i sujevjerjima.

Pročitajte neke zanimljivosti o crnim mačkama.

Crne mačke se smatraju najboljim prijateljima mornara

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke vjerujući da donose sreću i da će im osigurati bezbjedan povratak kući.

One nisu crne već tamnoplave

Na odgovarajućem svijetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugalj, sivo-crne do braon-crne. Postoje 22 različite vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija pigmentacija crne dlake je mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu prouzrokuje žute oči.

Egipćani su ih obožavali kao božanstva

Stari Egipćani su izrazito cijenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačija boginja. Za sve crne mace koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Vjeruje se da održavaju srećan brak

U Midlandsu (Velika Britanija) vjeruju da je crna mačka povezana sa srećnim brakom, te su crne mace često naslikane na pozivnicama za vjenčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s vjenčanjem, prenosi National Geographic.

Izvor:CDM