Otkriveni netaknuti ljudski otisci stari 90.000 godina

Foto:X

Tim arheologa otkrio je najstarije ljudske otiske, zabilježene u sjevernoj Africi i južnom Mediteranu. Sada se novim istraživačkim metodama utvrđuju razlozi boravka na plaži tokom Ledenog doba.

Otiske stopala, stare nevjerovatnih 90.000 godina, pronašao je, prije oko godinu dana, multinacionalni tim na čelu sa Monsefom Esedratijem, profesorom istraživanja i direktorom laboratorije na francuskom univerzitetu Južna Bretanja, na plaži u Larašu u Maroku.

“Rekao sam svom timu da treba da idemo na sjever da istražimo drugu plažu. Iznenadili smo se kada smo pronašli prvi otisak. U početku nismo bili ubijeđeni da je to otisak stopala, ali onda smo pronašli još tragova”, rekao je Esedrati.

Koristeći optički stimulisanu luminiscenciju, najsavremeniju metodu koja utvrđuje posljednju izloženost specifičnih minerala toploti ili sunčevoj svjetlosti, Esedratijev tim je uspio da utvrdi da je prije otprilike 90.000 godina višegeneracijska grupa Homo sapijensa bila na ovoj plaži.

Objavljeni u časopisu Nature, nalazi danas bacaju novo svjetlo na kolekciju od 85 otisaka stopala u dvije staze, pripisane najmanje petorici ljudi iz Ledenog doba, koji obuhvataju različite starosne grupe od djece i tinejdžera do odraslih.

Uprkos eroziji koja ugrožava arheološko nalazišta Laraše, otisci stopala su vjerovatno sačuvani zbog povoljnog rasporeda plaže, uslova talasa u lijepom vremenu i dometa plime.

Istraživači sada imaju za cilj da otkriju zašto je grupa iz Ledenog doba bila na plaži kroz dalju analizu, uključujući istraživanje različitih pećina duž južne obale Larašea.

Izvor:RTCG