Mačke znaju svoje ime – samo nas ignorišu

Foto:Unsplash

Mačke su poznate po svojoj ravnodušnosti prema ljudima. Skoro svi vlasnici mačaka će potvrditi koliko su nezainteresovane kada ih pozivate po imenu. Često se pitamo zašto im uopšte dajemo imena. Međutim, na osnovu istraživanja objavljenih u naučnom časopisu “Scientific Reports”, kućne mačke su svjesne svog imena, ali ponekad prosto ignorišu poziv.

Acuko Saito, bihejviorolog sa Univerziteta Sofija u Tokiju, otkrila je da su mačke potpuno svjesne glasa svog vlasnika. Tokom svog najnovijeg istraživanja, ona je testirala da li reaguju kad čuju svoje ime. Eksperiment je obuhvatio 78 mačaka iz različitih domova u Japanu i “kafea za mačke” (mjesta gdje ljudi provode vrijeme sa svojim mačkama, dobro poznata u Tokiju, koja postaju sve popularnija i u Londonu i Njujorku).

Tokom istraživanja, Saito i njeni saradnici koristili su metod “habituacija-dehabituacija” iz oblasti studija bihejvioralne psihologije. Ovaj metod podrazumijeva izlaganje mačke, iznova i iznova, stimulusu (u ovom slučaju izgovorenoj riječi) dok mačka ne prestane da pokazuje bilo kakvu reakciju na nju. Nakon toga, mačka je izložena testnom stimulusu (svom imenu), i posmatraju da li reaguje ili ne. Ovaj metod služi da isključi reakcije na slučajne stimulanse, prenosi Daily Choices.

U novom eksperimentu, istraživači su prvo tražili od vlasnika mačaka da često izgovaraju četiri riječi koje su bile skoro identične njihovom imenu, iznova i iznova, dok se ona ne navikne na te riječi. Nakon toga, vlasnici su izgovarali njihova prava imena, i naučnici su ispitivali da li su pojedine mačke (kada žive s drugim mačkama) sposobne da razlikuju svoja imena od ostalih. Mačke su pokazale izraženije reakcije kada čuju svoja imena, pomjerajući uši, glavom, repom ili mjaukajući, nego na slične riječi ili imena drugih mačaka. Na kraju, istraživači su koristili nepoznate ljude da izgovaraju njihova imena, da vide da li su i dalje svjesne tih riječi. Iako reakcije nisu bile toliko izražene kao kada su ih pozivali vlasnici, mačke su ipak izgledale kao da prepoznaju svoja imena i nakon što su bile izložene drugim riječima.

Ipak, Saito kaže da vjeruje da domaće mačke uče da prepoznaju svoja imena na osnovu ishoda.

– Mislim da mačke povezuju svoja imena s nagradama ili kaznama – kaže ona, dodavši da ne vjeruje da je moguće da mačke shvataju da su njihova imena povezana s njima.

– Nema dokaza da mačke imaju sposobnost da se prepoznaju, kao što je to slučaj s ljudima. Tako da je prepoznavanje njihovih imena različito od našeg, objašnjava.

Ona tvrdi da postoji mogućnost da se mačke nauče kako da prepoznaju i druge riječi osim svojih imena. Ako bi nauka mogle da omogući ljudima da nauče mačke da poštuju komande, kao psi, to bi bila sasvim drugačija priča.

– Mačke su jednako dobre u učenju kao i psi, samo nemaju tako jaku želju da vam pokažu šta su naučile.

Izvor:DAN